18.11.2023 19:42
Turun ITF Taekwon-Do

Seuran käyttäytymissäännöt eli pelisäännöt

Turun ITF Taekwon-Do ry:n seuratoiminnassa noudatetaan virallista ITF:n protokollaa ( https://itftkd.sport/wp-content/uploads/2021/01/Official-Protocol-ITF.pdf) sekä Suomen ITF Taekwon-Do liiton määräyksiä ja sääntöjä (https://taekwon-do.fi/liitto/saannot-ja-ohjeet/). Seurassa harrastavat ovat velvoitettuja noudattamaan Taekwon-Don protokollaa, yhteisiä käyttäytymissääntöjä, ohjaajien ja opettajien ohjeita, yleisiä hyviä tapoja ja jäsenet ovat vastuussa omasta käytöksestään. Tutustu huolellisesti sääntöihin, ne ovat kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Pelisääntöjä noudatetaan kaikessa seuran toiminnassa, myös esim. viestikanavissa.

Seuratoiminnan keskiössä ovat Taekwon-Do-vala ja pääperiaatteet:

Taekwon-Do vala

  1. Lupaan noudattaa Taekwon-Don sääntöjä.
  2. Tulen kunnioittamaan opettajia ja ylempiä vöitä.
  3. Lupaan olla käyttämättä Taekwon-Doa väärin. 
  4. Tulen olemaan puolestapuhuja vapaudelle ja oikeudenmukaisuudelle.
  5. Autan rakentamaan rauhallisempaa maailmaa.

Taekwon-Don pääperiaatteet

  1. Kohteliaisuus
  2. Rehellisyys
  3. Uutteruus
  4. Itsehillintä
  5. Lannistumaton henki

Pelisäännöt eriteltynä:

  1. Kumarra aina saliin tullessasi ja sieltä poistuessasi.
  2. Ulkokengät riisutaan ja asetetaan kauniisti sisäänkäynnin kenkähyllyille. 
  3. Ennen harjoitusten alkamista odotetaan hiljaa oman vuoron alkua, jotta edellinen ryhmä saa treenirauhan. Heille annetaan tilaa poistua salista.
  4. Kumarra harjoituksiin tullessasi harjoitusten vetäjälle: Kun harjoitusten vetäjä tulee
    saliin, hänelle kumarretaan yhteisesti, mutta jos tulet saliin vasta harjoitusten
    alkamisen jälkeen, odota tatamin reunalla, että saat luvan ja mene kumartamaan ohjaajalle. Hän osoittaa paikan ja ohjeistaa mitä tehdä.
  5. Kumarrutuksen komentaa määrätty apuopettaja tai ylin vyö harjoitusten alussa ja lopussa. Jos saliin saapuu 4.Dan tai ylempi vyöarvo ja salissa ei ole kyseistä henkilöä ylempää vyöarvoa vielä, salin ylin vyöarvo komentaa kumarruksen hänelle.
  6. Älä myöhästy. Jos tiedät jo etukäteen myöhästyväsi, ilmoita siitä etukäteen
    harjoitusten vetäjälle. Jos joudut lähtemään harjoituksista etuajassa, kerro siitä
    ennen harjoitusten alkua harjoitusten vetäjälle.
  7. Älä poistu salista kesken harjoitusten ilman lupaa. Harjoitusten vetäjän tulee aina
    tietää, missä harjoittelijat ovat turvallisuuden takaamiseksi. Jos sinun täytyy keskeyttää harjoittelu, kerro treenien ohjaajalle.
  8. Jos sinulla on kysyttävää harjoitusten aikana, kysy rohkeasti, mutta muista korrekti
    käyttäytyminen (nosta käsi, kun sinulle annetaan lupa, kumarra, kysy, ja kun olet saanut vastauksen kumarra uudestaan ymmärtämisen ja kiitoksen merkiksi).
  9. Tatamilla ei saa vaihtaa vaatteita, syödä tai juoda. Juomiseen annetaan erikseen lupa.
  10. Sekä sormien että varpaiden kynnet on pidettävä lyhyinä. Terävät tai liian pitkät
    kynnet voivat olla vaarallisia sekä itselle että muille.
  11. Harjoituksissa ei saa pitää koruja, kelloja, lävistyksiä tai kovia hiussolkia tai muita vastaavia, joista voi tulla kolhuja tai vaaratilanteita itselle tai muille. Tuoreet lävistykset voi teipata. 
  12. Treeneissä pukeudutaan dobokiin (housut, takki, vyö), jos ei ole dobokia, pukeudutaan urheiluvaatteisiin. Harjoituksissa dobokin alla voi pitää esim. t-paitaa, mutta leireillä ja kisoissa tulee noudattaa virallista pukukoodia (ks. protokolla). 
  13. Pitkät hiukset tulee pitää kiinni.
  14. Omasta hygieniasta tulee pitää huolta. Jalat ja kädet tulee pestä pukuhuoneessa ennen harjoituksia ja tatamille kuljetaan puhtailla sukilla tai sandaaleilla. Roskien, hiekan ja vastaavan kulkeutuminen tatamille tekee harjoittelusta epämukavaa ja kuluttaa tatameja. Muista myös pestä dobok säännöllisesti, esim. jokaisen treenin jälkeen ja huolla varusteitasi.
  15. Huomioi muut hajusteiden suhteen: vältä liiallisia hajusteita treeneissä.
  16. Matkapuhelimet ja muut mobiililaitteet tulee pitää äänettömällä harjoituksissa.
  17. Opettajan hyväksymättömien ja itselle kuulumattomien tekniikoiden ja liikesarjojen
    harjoittelu on kiellettyä.
  18. Opittujen tekniikoiden käyttäminen harjoitusten ja kilpailujen ulkopuolella muuten kuin puolustautumiseen itsepuolustustilanteissa on ehdottomasti kielletty. 
  19. Kielenkäytön tulee olla kohteliasta ja korrektia. Kiroilu, haukkuminen, häpäisy, aliarvioiminen ja muu huono käytös on ehdottomasti kiellettyä. 
  20. Älä puhu opettajan tai ohjaajan päälle tai keskeytä häntä. Noudata opettajan/ohjaajan ohjeita. 
  21. Kaikkien kanssa on tultava toimeen ja treenikavereita tulee kohdella kunnioittavasti ja tasavertaisesti. 
  22. Harrastajien ja ohjaajien tulee noudattaa Kamppailija ei kiusaa -periaatteita niin seuran toiminnassa kuin vapaa-ajalla salin ulkopuolella. (https://asiakas.kotisivukone.com/files/kamppailijaeikiusaa.kotisivukone.com/Huoneentaulu_kamppailija.pdf
  23. Jokaiselle annetaan treenirauha: jokainen kulkee omaa Taekwon-Do-polkuaan ja etenee omaa tahtiaan. Jokaisella on oikeus keskittyä harjoitteluun. 
  24. Älä tule treeneihin kipeänä. Kerro aina treenien vetäjälle, jos sinulla on vaiva, joka vaikuttaa tunnilla suoriutumiseesi. Tarttuvien jalkasairausten kohdalla voit käyttää sisäkenkiä harjoitellessasi. Muutoin treenataan paljain jaloin. 
  25. Jos rikot tahallisesti yhdistyksen tai toisen jäsenen omaisuutta, olet velvollinen korvaamaan vahingot täysimääräisesti. 
  26. Jäsenen tulee pitää laskutus- ja yhteystietonsa ajantasalla MyClubissa. 
  27. Veritahrat ja muut eritteet tulee siivota Liikuntakeskus Alfan sääntöjen mukaisesti heti tatamista.


Lisäksi tarkennuksena Väestöliiton Et ole yksin -materiaaleista:

Seuran toiminnassa tulee käyttää kunnioittavaa puhetyyliä: ketään ei saa vähätellä, haukkua, uhkailla tai nöyryyttää missään tilanteessa. Rasistista tai syrjivää kielenkäyttöä ei sallita missään tilanteessa.

Seksuaalinen tai sukupuoleen perustuva häirintä on kielletty. Seksuaalista häirintää on esimerkiksi seksuaalissävytteiset vitsit ja huomautukset, kehon ja ulkonäön kommentointi, epäasiallisten viestien lähettäminen, seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet, seksuaaliset puheet ja kaksimieliset vitsit, homottelu ja huorittelu, vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat huomautukset ja kysymykset, epäasialliset seksuaaliset viestit, kuvat ja videot, ja seksiä koskevat ehdotukset tai vaatimukset. Sukupuoleen perustuvaa häirintää on esimerkiksi halventava puhe toisesta sukupuolesta tai toisen sukupuolen alentaminen.

Seuran toiminta on päihteetöntä. Valmentajat ja muut aikuiset eivät käytä alkoholia tai muita päihteitä (tupakka, nuuska, huumeet, doping), eivätkä ole päihteiden vaikutuksen alaisena seuratoiminnassa. Tämä kattaa treenit, seuran yhteiset illanvietot, saunaillat ja muut seuran viralliset tapahtumat. Kukaan ei kannusta muita, varsinkaan lapsia ja nuoria käyttämään päihteitä seuran tilaisuuksissa. 





Laiminlyönti:

Tässä esitettyjen käyttäytymissääntöjen ja protokollan laiminlyöntiä toisia harrastajia, heidän vanhempiaan tai ohjaajia kohtaan ei hyväksytä. Käytössääntöjen laiminlyönti arvioidaan tapauskohtaisesti ja pääopettajaa konsultoiden (esim. jalkojen pesemättä jättäminen ei ole yhtä vakava asia kuin seksuaalinen häirintä) ja aiheuttaa tapauksesta riippuen puhuttelun, varoituksen, treenikiellon tai pahimmillaan seurasta erottamisen. 

Jos huomaat väärinkäytöstä, reagoi siihen. Jos et pysty, kerro treenien vetäjälle heti mahdollisimman tarkasti mitä tapahtui. Kirjoita myös sähköposti hallitukselle, jossa kerrot mitä tapahtui (kuka teki/ mitä sanoi), missä, milloin, keitä oli paikalla.

Asia käsitellään mahdollisimman nopeasti resurssien puitteissa. 

Rikoksen tunnusmerkit täyttävässä tapauksessa ole yhteydessä myös poliisiin. 

Tukea saa mm. Väestöliiton Et ole yksin -palvelusta: https://www.etoleyksin.fi/haluatko-jutella/ 



Seuran hallitus pidättää oikeuden muutoksiin ja päivittää sääntöjä tarvittaessa.